Boodschappen doen op zijn Texels.
Texel is rijk aan lokale producten, hier maak ik volop gebruik van! Zo haal ik bijvoorbeeld regelmatig (h)eerlijke kaas bij kaasboerderij Wezenspyk. Deze kaas wordt ook in veel supermarkten op Texel verkocht maar ik vind een bezoekje aan de boerderij wel zo leuk.
Gisteren heb ik een stuk belegen kaas gekocht, een stuk peperkaas en een tasje kaasfondue kaas.
Standaard ligt er een stuk Wezenspyk belegen kaas in onze koelkast. Deze wordt overal voor gebruikt: tosti, ovenschotels, bammetje kaas of gewoon uit het vuistje natuurlijk. Zakjes geraspte fabriekskaas komen er bij ons niet meer in, raspen doen wij zelf wel!
Omdat wij zondag de verjaardagen van onze 2 kinderen vieren heb ik ook een stukje peperkaas meegenomen voor op de borrelplank. De bierkaas is overigens ook een aanrader voor dit soort gelegenheden maar dit keer koos ik dus voor de peperkaas.
De kaasfondue heb ik tot nu toe alleen nog maar cadeau gegeven. Ik vind dit namelijk een heel leuk cadeau: in een papieren zak zitten 3 soorten kaas en een recept voor kaasfondue. Gisteravond heb ik deze kaasfondue eindelijk zelf eens geprobeerd en dat was een succes!
Wanneer u op Texel bent raad ik u zeker aan om kaasboerderij Wezenspyk te bezoeken. Ze hebben ook een leuke wandelroute en er is zelfs een heus kaascafé!
Het wad op!
Garnalen vissen en zeehonden kijken op Texel. Met de kotter het Wad op: ik blijf het bijzonder vinden. Wanneer je meevaart met de TX10 of de TX20 ervaar je het leven van een visser. Ook leer je veel over het wel en wee op en in de Waddenzee. En, niet onbelangrijk, beleef je ook een hele leuke dag!
Elk jaar proberen wij met ons gezin een middag met 1 van beide schepen mee te varen. Dit jaar gingen wij op een prachtige dag in de herfstvakantie het wad op met de TX20. Wij troffen het: een stralende zon en een bijna spiegelgladde zee, een cadeautje in oktober! Onderweg hebben wij weer genoten van alle verhalen die visser Herman tijdens het varen en vissen vertelt met de nodige dosis humor maar vooral ook met heel veel passie voor zijn vak. Tijdens de tocht mogen de gasten overal kijken, dus ook in de stuurhut. Het is altijd weer een verrassing wat zich allemaal in de netten bevindt wanneer deze worden uitgestort boven het dek. De vissers steken met veel enthousiasme de ene na de andere vis omhoog. Er wordt uitgebreid tekst en uitleg gegeven over de vangst.
Nadat de garnalen zijn gesorteerd mag de bijvangst van dichtbij worden bewonderd. De vissen, krabben en zeesterren mogen zelfs worden aangeraakt voordat ze weer overboord gaan, terug de Waddenzee in. Daarna volgt nog een lesje garnalenpellen, oftewel drukken draaien trekken, dat is ook een vak apart! Maar wanneer je de kunst van het garnalen pellen onder de knie hebt kan het genieten beginnen. Puurder dan dit krijg je het niet: een verse garnaal net uit de Waddenzee met uitzicht op de Waddenzee. Ultiem genieten! En wanneer je geluk hebt worden er onderweg ook nog zeehonden gespot.
Meestal is de vangst groot genoeg zodat de gasten een zak vers gekookte garnalen meekrijgen. Wanneer wij dan thuis samen aan de keukentafel deze garnalen pellen en opeten besef ik weer hoe bijzonder het is dat wij dit allemaal gewoon “in de achtertuin” hebben. Ik kan het iedereen aanraden: ga het wad op en beleef het unieke waddengebied!